BAHAN
TAMBAH KIMIA DALAM MAKANAN
Oleh
Zulaikha Binti Abd Rahman
Zulaikha Binti Abd Rahman
SEJARAH
PENGGUNAAN BAHAN TAMBAH KIMIA DALAM MAKANAN
Perkembangan teknologi pemprosesan telah menyumbang
kepada industri pengawetan makanan yang menggantikan
cara tradisional daripada nenek moyang kita. Oleh itu, aditif makanan telah
digunakan dan ia adalah bahan yang selamat dimakan yang ditambah secara sengaja
ke dalam makanan dalam kuantiti yang sedikit tetapi tidak termasuk vitamin dan
mineral (Kementerian Kesihatan Malaysia, 2009). Mengikut Peraturan-Peraturan Makanan 1985, jenis-jenis aditif makanan yang
dibenarkan ialah bahan pengawet, bahan pewarna, bahan perisa, penambah perisa,
pengantioksida dan kondisioner makanan. Jenis-jenis kondisioner makanan yang
dibenarkan ialah pengemulsi, penstabil, pemekat, pengawal asid, enzim serta
pelarut. Bagi memperhalusi
undang-undang, pelbagai agensi kerajaan telah bertindak untuk mengawal dan
memantau penggunaan bahan tambah kimia dalam makanan sehingga ke hari ini. Kementerian
Kesihatan Malaysia telah menerbitkan versi terkini mengenai Peraturan-Peraturan
Makanan 1985 pada bulan Januari 2014.
PUNCA-PUNCA PENGGUNAAN BAHAN TAMBAH KIMIA DALAM MAKANAN
Makanan
boleh rosak selepas suatu tempoh
tertentu. Makanan yang telah rosak akan berubah rupa dan rasa. Makanan yang telah rosak mempunyai satu atau
lebih daripada ciri-ciri seperti bau yang tidak menyenangkan, rasa yang tidak
menyenangkan, berubah warna, berubah rupa, dan berkulat. Pengguna boleh mengalami keracunan makanan sekiranya makan
makanan yang rosak. Makanan rosak
akibat tindakan mikroorganisma seperti bakteria dan kulat. Mikroorganisma
ini tidak boleh membuat makanannya sendiri dan hidup di atas makanan serta
menguraikannya.
KEPENTINGAN BAHAN
TAMBAH KIMIA DALAM MAKANAN
Bahan Tambahan Makanan
|
Fungsi
|
Contoh Bahan Kimia
|
Contoh Makanan
|
Pengawet
|
Menghalang atau melambatkan pertumbuhan bakteria dan kulat
|
Asid Benzoik
|
Minuman ringan, sos, cili boh
|
Asid Propionik
|
Roti, kek
|
||
Sulfur Dioksida
|
Jem, jus buah-buahan
|
||
Natrium Nitrit
|
Daging, ayam, ikan
|
||
Pewarna
|
Mewarnakan makanan
|
Metanil Kuning
|
Aiskrim, minuman ringan
|
Karamel
|
Kek
|
||
Mengekalkan warna makanan yang telah hilang semasa pemprosesan makanan
|
Sebatian Azo / Trifenil
|
Sardin dalam tin, kacang merah dalam tin
|
|
Bahan
perisa
|
Menambah rasa atau bau yang harum
|
Monotarium Glutamat
|
Minuman ringan, mee segera
|
Pengantioksida
|
Melambatkan pengoksidaan lemak
|
Asid Askorbik
|
Marjerin, jem, susu kultur
|
Mencegah ketengikan makanan berminyak atau berlemak
|
Asid Sitrik
|
Minyak masak
|
|
Pemanis
|
Memberi rasa manis untuk menggantikan gula
|
Sakarin
|
Minuman ringan, aiskrim
|
Aspartam
|
Minuman ringan, aiskrim
|
||
Xilitol
|
Buah-buahan kering
|
||
Sorbitol
|
Makanan dalam tin
|
||
Penstabil
|
·
Menghalang proses pemendapan cecair
·
Memberi tekstur yang seragam dan licin
|
Lesitin, Gelatin
|
Sos cili, sos tiram
|
Gam Akasia
|
Aiskrim
|
||
Agen
pemekat
|
Memekatkan cecair
|
Gelatin
|
Kicap pekat, sos tiram
|
Peluntur
|
Memudarkan atau menyahwarnakan makanan supaya kelihatan lebih bersih dan
tulen
|
Benzoil Peroksida
|
Mihun, tepung gandum
|
Jadual 1 Kepentingan Bahan Tambahan Dalam Makanan Serta
Fungsinya, Contoh Bahan Kimia Yang Digunakan Dalam Setiap Makanan
KESAN POSITIF PENGGUNAAN
BAHAN TAMBAH KIMIA DALAM MAKANAN
Pelbagai bahan tambah kimia
digunakan dalam industri makanan yang membawa manfaat kepada pengguna.
Antaranya ialah tarikh luput makanan
dapat dipanjangkan kerana makanan
tidak rosak akibat tindakan mikroorganisma dan pengoksidaan makanan
menyebabkan makanan mudah disimpan dan dipasarkan. Malahan, makanan yang telah diawet dapat mengekalkan
bentuk dan rasa makanan yang asli dalam beberapa tempoh masa. Selain itu, pembaziran makanan dapat dielakkan
kerana makanan yang berlebihan boleh disimpan di dalam peti sejuk untuk dimakan
pada waktu yang lain serta bekalan
makanan mencukupi kerana makanan boleh dimakan di luar musimnya.
KESAN NEGATIF PENGGUNAAN
BAHAN TAMBAH KIMIA KE ATAS MANUSIA
Sesetengah bahan tambahan makanan
didapati melebihi kuantiti yang dibenarkan oleh Akta Makanan yang akan
membahayakan kesihatan. Sesetengah agen
pengawet adalah karsinogenik dan mungkin menyebabkan kanser jika dimakan
dalam kuantiti yang banyak. Kalsium
dinatrium EDTA merupakan salah satu agen pengawet yang menyumbang kepada
penyakit gastrik, kerosakan ginjal dan kekejangan otot. Penggunaan dimetil sulfat yang berlebihan sebagai bahan perisa dalam makanan akan
menyebabkan lecuhan kulit yang teruk, lumpuh dan koma manakala amil asetat boleh mendorong kepada
kemerosotan sistem saraf, sakit dada, sakit kepala dan penat.
ISU PENGGUNAAN BAHAN
TAMBAH KIMIA DARI SUDUT PANDANGAN AGAMA
Makanan tradisional diperoleh daripada sumber semula jadi tanpa ada
penambahan unsur lain seperti gula dan garam. Teknik tradisional yang
digunakan untuk membuat makanan hanyalah menggaulkan adunan atau bahan mentah
sahaja seperti menggunakan garam untuk mengawet daging dan ikan. Oleh itu, masyarakat Islam tidak meragui status halal
bagi sesuatu makanan.
Isu keraguan tentang makanan moden adalah disebabkan punca bahan tambah
kimia serta pengurusan pemprosesan makanan yang mengikut hukum syarak atau tidak.
Misalnya, L-Cystein dihasilkan melalui cara sintetik iaitu daripada sumber
bukan organik seperti petroleum atau daripada rambut manusia dan bulu itik atau
ayam. Kegunaannya ialah mengurangkan masa mengadun doh gandum, menghentikan
pengecutan kerak pizza selepas dinipiskan dan menghasilkan bahan perisa
berdaging seperti ayam dan lembu. Penggunaan
rambut manusia dalam makanan adalah haram. Walaupun L-Cystein terdapat dalam pelbagai jenis makanan, ia tidak
disenaraikan sebagai bahan ramuan pada label kerana tidak dianggap sebagai
penambah makanan tetapi sebagai bantuan dalam pemprosesan (Syed Rasheeduddin,
2001).
http://www.myhealth.gov.my/index.php/my/pemakanan/keselamatan-a-kualiti-makanan/aditif-makanan-daripada-perspektif-halal
http://www.myhealth.gov.my/index.php/my/pemakanan/keselamatan-a-kualiti-makanan/aditif-makanan-daripada-perspektif-halal
ISU BAHAN TAMBAH KIMIA DALAM MAKANAN DI MALAYSIA DARI ASPEK NILAI
Sakarin ialah
bahan pemanis iaitu lebih kurang 400 kali lebih manis daripada gula biasa telah
diharamkan di Malaysia, Jerman, Portugal, Perancis, Israel dan Taiwan kerana
boleh menyebabkan kanser. Oleh itu, Aspartam
telah digunakan untuk menggantikan Sakarin kerana nilai kesihatan pengguna
dititiberatkan dalam pemakanan seharian. Selain itu, bahan pewarna seperti
Tartrazin dan Carmoisine pula boleh menyebabkan gerak balas alergi kepada
sesetengah orang seperti ruam, bengkak dan hidung berair. Bahan pewarna ini masih digunakan mengikut kadar yang telah ditetapkan atas
dasar nilai keselamatan dan komersial. Namun begitu, kedua-dua bahan pewarna ini telah diharamkan penggunaanya di negara
Norway dan Australia atas dasar nilai kesihatan pengguna (Gonen, 2010).
http://www.gaianaturopathic.com/docs/Food_Additives.pdf
http://www.gaianaturopathic.com/docs/Food_Additives.pdf
PERANAN KERAJAAN
Akta Makanan 1983 hanya membenarkan kuantiti tertentu bahan kimia
ditambahkan ke dalam makanan. Jabatan Kimia
Malaysia sentiasa menjalankan kajian dan analisis ke atas makanan-makanan di
pasaran. Akta Makanan juga telah
mewajibkan pengilang melabelkan makanan diproses seperti nama dan alamat
pengilang, jenis makanan, ramuan makanan, kuantiti makanan dan tarikh luput.
Peraturan Makanan 1985 membenarkan penggunaan bahan tambah kimia dalam
bahan pengawet, perisa, pengangtioksida dan sebagainya bagi sampel-sampel
tertentu pada tahap seperti yang telah
dinyatakan dalam Jadual Keenam, Peraturan Makanan 1985.
Bahan
tambahan makanan
|
Kuantiti
maksimum yang dibenarkan dalam setiap kilogram makanan
|
Asid benzoik (pengawet)
|
350 mg
|
Asid askorbik (pengantioksida)
|
2000 mg
|
Sulfur dioksida (pengawet)
|
20 mg
|
Rajah 3 Beberapa
Contoh Bahan Tambahan Makanan Mengikut Kuantiti Maksimum Yang Dibenarkan Dalam
Setiap Kilogram Makanan
Kementerian Kesihatan Malaysia hanya meluluskan bahan tambah dalam makanan apabila
terdapat bukti kukuh bahawa aditif makanan tersebut tidak mendatangkan kesan
bahaya kepada kesihatan manusia. Malahan, program
pemantauan yang berterusan juga dijalankan bagi memastikan penggunaan bahan
tambah dalam makanan mematuhi kadar yang dibenarkan di bawah
Peraturan-Peraturan Makanan 1985. Semua
bahan kimia adalah halal kecuali yang bercampur dengan najis, beracun, memabukkan
dan membahayakan kesihatan (JAKIM, 2011).
PERANAN
MASYARAKAT
Kementerian Kesihatan Malaysia menasihatkan pengguna untuk membaca label
makanan sebelum membeli makanan. Bagi pengguna yang alah terhadap makanan atau aditif, pengguna
seharusnya membaca label makanan dan mengenal
pasti makanan atau aditif yang mendorong kepada alahan seperti kekacang, kuning
telur, protein susu lembu dan bahan pewarna yang berlebihan. Sebagai
pengguna, kita mempunyai hak-hak ke atas makanan yang dibeli seperti hak keselamatan, hak untuk dapatkan
maklumat, hak untuk mengadu, hak untuk memilih, hak untuk dapat ganti rugi dan
hak mendapat pendidikan pengguna.
CADANGAN PENYELESAIAN BAGI ISU BAHAN TAMBAH KIMIA DALAM MAKANAN
Maklumat dan
pengetahuan tentang isu ini perlu disampaikan secara holistik. Pendidikan pengajaran tentang bahan tambah kimia
dalam makanan melalui subjek Sains dan Pendidikan Kesihatan sewajarnya diterapkan
di peringkat sekolah rendah lagi. Selain itu, Kementerian Pendidikan seharusnya menambah baik isi kandungan
matapelajaran sekolah menengah dengan menggalakkan warga sekolah mengadakan
pameran, ceramah atau seminar di sekolah agar menyamai taraf dengan
pendidikan global. Warga sekolah boleh mendapatkan
kerjasama dari agensi kerajaan seperti Jabatan Kimia dan Kementerian
Kesihatan bagi menjayakan program pendidikan.
Seterusnya,
pengetahuan pendidikan kepada orang awam
disampaikan melalui pameran, ceramah
dan seminar di dewan terbuka. Pendedahan
melalui iklan televisyen dan papan iklan digital di jalan raya juga mudah
dilaksanakan dan dipertontonkan kepada orang ramai. Oleh itu, kerjasama dari agensi kerajaan dan badan
bukan kerajaan memainkan peranan penting dalam menyediakan maklumat dan pengetahuan tentang Akta Makanan 1983, bahan
kimia dalam makanan, status sesuatu produk makanan dan kesan ke atas manusia
dapat disampaikan kepada pengguna di Malaysia.
BIBLIOGRAFI
Gonen J. (2010). Food
Additives. Portal Gaia Naturopathic Clinic. Retrieved August 20, 2014, From http://www.gaianaturopathic.com.
Jabatan
Kimia Malaysia. (2009). Aditif Makanan.
Laman Web Rasmi Jabatan Kimia Malaysia.
Retrieved August 10, 2014, From http://www.jkm.gov.my.
JAKIM.
(2011). Takrifan Halal. Halal
Malaysia. Retrieved August 10, 2014, From http://www.halal.gov.my.
Kementerian
Kesihatan Malaysia. (2014). Aditif Makanan
- Apa Yang Perlu Anda Tahu? Portal Rasmi Myhealth. Retrieved August 10,
2014, From http://www.myhealth.gov.my.
Noor Fiteri
& Masnisah. (2014). Keraguaan Penggunaan Bahan Dalam Pengendalian Makanan
Moden. Seminar Kebangsaan Penyelidikan
Dan Pendidikan Islam Politeknik 2014. Retrieved August 20, 2014, from
www.academia.edu.
Mahadiah Muda.
(2012). Xpress A+ Spm Biology Bilingual.
Petaling Jaya, Selangor : Sasbadi Sdn Bhd.
Marni Baharom
& Hanizah Ibrahim. (2011). Complete Reference
Express Science UPSR Tahun 4, 5 Dan 6. Ipoh, Perak :Global Mediastreet Sdn
Bhd.
Syed
Rasheeduddin, A. (2001). Eating Human
Hair By Another Name? Albalagh. Retrieved
August 15, 2014, From http://www.albalagh.net.
Yeap Tok
Kheng. (2012). Longman Essential Chemistry
Form 5 Bilingual Text. Petaling Jaya, Selangor: Pearson Malaysia Sdn Bhd.
No comments:
Post a Comment