LAPORAN
LAWATAN AKADEMIK:
(JABATAN KIMIA MALAYSIA CAWANGAN NEGERI MELAKA)
Pada 18 Ogos 2014, guru pelatih PISMP Sains Januari 2011,
semester 8 telah mengadakan lawatan ke Jabatan Kimia Malaysia Cawangan Negeri
Melaka. Lawatan ini telah disertai oleh 17 orang guru pelatih dan 2 orang
pensyarah pengiring. Antara objektif lawatan ini adalah seperti yang berikut.
Objektif
Program :
1)
Memenuhi
sukatan pelajaran dan amali subjek ‘Sains Teknologi dan Masyarakat’ (SCE 3143) yang ditetapkan oleh IPGM
pada semester ini.
2)
Untuk
memenuhi keperluan tugasan kerja kursus projek bagi subjek ‘Sains Teknologi dan
Masyarakat’.
3)
Untuk
mempelajari dan mengukuhkan fahaman tentang isu-isu penggunaan bahan kimia
sebagai bahan tambah dalam makanan berserta kesannya terhadap manusia.
4)
Melihat
secara lebih dekat teknologi yang digunakan untuk mengenal pasti bahan tambah
dalam makanan.
5)
Sebagai salah
satu wadah untuk guru pelatih menghargai pembangunan teknologi dan kesan
positifnya kepada masyarakat.
Sebelum memulakan lawatan, kertas kerja dihasilkan
terlebih dahulu dan semua jawatankuasa telah menjalankan tugas masing-masing.
Dalam memastikan lawatan ini berjalan lancar, guru pelatih telah berkomunikasi
dengan pihak dari Jabatan Kimia mengenai aktiviti yang ingin dijalankan di
sana. Antara aktiviti yang dijalankan adalah seperti tentatif yang berikut.
Masa
|
Aktiviti
|
Tempat
|
9.00 pagi
|
Ketibaan guru pelatih Institut Pendidikan
Guru Kampus Perempuan Melayu
|
Lobi JKMC Melaka
|
9.05 pagi
|
Taklimat Keselamatan OSH
Oleh Pengurus OSH
Jabatan Kimia Malaysia Cawangan Melaka
(En. Jayasilan a/l
Sinnathurai)
|
Dewan PLKM, Aras 2
|
Tayangan Video Korporat Jabatan Kimia
Malaysia
|
||
Sesi Pembentangan ‘Safety Food’
(En Najif Bin Rahman)
|
||
10.00 pagi
|
Sesi Lawatan ke Makmal Makanan
|
Makmal Makanan, Aras 1
|
Sesi demonstrasi analisis
|
Bilik Peralatan PLKM,
Aras 2
|
|
12.30 tengah hari
|
Bersurai
|
Semua
jawatankuasa menjalankan tugas masing-masing sepanjang proses lawatan
berlangsung. Jawatankuasa makanan telah mengagihkan botol mineral kepada semua
guru pelatih PISMP Sains Januari 2011, 2 orang pensyarah pengiring dan seorang
pemandu bas sebelum bergerak ke Jabatan Kimia. Selain itu, jawatankuasa
dokumentasi pula bertugas membuat rakaman video dan mengambil gambar sepanjang
berada di sana. Jawatankuasa aktiviti mencatat dan mengumpulkan hasil analisis
bahan tambah makanan yang telah dilakukan bersama pihak Jabatan Kimia Negeri
Melaka.
Oleh itu, pada jam 8.15
pagi kesemua guru pelatih dan pensyarah pengiring bertolak dari IPG Kampus
Perempuan Melayu dan tiba di Jabatan Kimia tepat jam 8.45 pagi. Kami telah
disambut dengan penuh ramah dan mesra oleh staf-staf Jabatan Kimia yang menyambut
kedatangan kami di sana.
Laporan Aktiviti / Setiap Pengisian:-
Aktiviti 1 : Taklimat Keselamatan OSH
Pada permulaan lawatan kami di Jabatan Kimia,
kami telah diiringi oleh En. Aidil Fahmi bin Shadan ke Dewan PLKM di aras 2
Jabatan Kimia. Selepas beliau memberikan ucapan bagi mengalukan kedatangan kami
di sana, kami telah diberikan taklimat ringkas mengenai keselamatan dan
kesihatan pekerjaan terlebih dahulu. Taklimat ini telah disampaikan oleh En.
Jayasilan a/l Sinnathurai iaitu Pengurus OSH Jabatan Kimia Negeri Melaka.
Taklimat ini diadakan bertujuan untuk memberi pengetahuan dan pendedahan kepada
kami dari aspek keselamatan sekiranya berlaku kebakaran sepanjang kami berada
di situ. Selain itu, kami juga dinasihatkan supaya berhati-hati dan mengikuti
segala peraturan yang telah ditetapkan sepanjang berada di makmal dan bilik
peralatan bagi mengelakkan kecederaan atau kebakaran berlaku. Syukur
Alhamdulillah, segala aktiviti dapat dijalankan dengan baik sepanjang kami
berada di sana.
En. Jayasilan a/l Sinnathurai telah memberikan
taklimat keselamatan kepada kami.
Aktiviti 2 : Tayangan Video Korporat JKM
Kemudian, pihak Jabatan Kimia Melaka telah
menayangkan video korporat kepada kami bagi memperkenalkan organisasi Jabatan
Kimia Malaysia. Jabatan Kimia Malaysia merupakan badan yang bergerak dibawah
Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan mempunyai 6 fungsi
bahagian iaitu bahagian Forensik, Kesihatan Alam Sekitar, Penyelidikan & Jaminan
Kualiti, Industri & Klasifikasi Tarif Dagangan, Pembangunan & Maklumat
Teknologi dan Khidmat Pengurusan & Sumber Manusia. Jabatan Kimia juga
mempunyai beberapa cawangan di sekitar semenanjung Malaysia dan Sabah Sarawak.
Aktiviti 3 : Sesi Pembentangan ‘Safety Food’
Aktiviti seterusnya pula ialah sesi
pembentangan mengenai ‘Safety Food’ yang telah disampaikan oleh En. Najif bin
Rahman selama 40 minit. Pada sesi ini, beliau telah memperkenalkan kami
mengenai keselamatan makanan iaitu makanan yang bersih daripada bahan kimia,
kuman berbahaya, racun, toksin, najis dan bahan buangan yang lain. Beliau juga
telah menyampaikan input-input mengenai aditif dan kontaminan dalam makanan
termasuklah bahan pengawet, bahan pewarna, bahan pemanis tanpa zat, bahan perisa,
antipengoksida, perapi makanan dan bahan tambah dalam makanan. Kontaminan
merujuk kepada sisa racun serangga, logam berat, mikotoksin, antibiotik dan
3-mcpd. Selepas sesi pembentangan, sesi soal jawab antara guru-guru pelatih dan
En. Najif bin Rahman berjalan dengan lancar dan perbincangan yang aktif berlaku
sepanjang sesi soal jawab. Hal ini menunjukkan guru-guru pelatih fokus dan
tertarik dengan isu yang telah disampaikan oleh pegawai JKM. Sesungguhnya,
banyak ilmu yang telah kami peroleh mengenai bahan tambah dalam makanan dan
kesannya kepada kami sepanjang berada di sana. Lawatan ini sememangnya telah
membuka minda guru pelatih untuk terus mengkaji dan meneliti secara terperinci
mengenai makanan-makanan yang berada di pasaran sekarang.
Sesi Pembentangan telah disampaikan oleh En Najif bin
Rahman
mengenai ‘Safety Food’ yang merangkumi aspek bahan tambah dalam makanan.
Aktiviti 4 : Sesi Lawatan ke Makmal Makanan
Selepas sesi pembentangan, kami telah dibawa
ke makmal makanan di aras 1 Jabatan Kimia Melaka. Sepanjang berada di makmal,
kami berpeluang untuk melakukan demonstrasi mengenai bahan pewarna dalam
makanan menggunakan peralatan di sana. En Najif telah memperkenalkan kami
kepada pelatih di sana iaitu Nur Izyan bagi menunjukkan demonstrasi dan
membimbing kami melakukan analisis bahan pewarna dalam kordial minuman. Sesi
ini sememangnya telah memberikan banyak pendedahan kepada kami mengenai pewarna
yang dibenarkan dan tidak dibenarkan dalam kordial minuman khususnya.
Cik Nur Izyan telah memberikan taklimat terlebih
dahulu mengenai
proses dalam menentukan bahan pewarna dalam makanan
dengan
melibatkan 3 proses iaitu Extraction, Separation dan Confirmation.
Bahan-bahan
yang diperlukan sebelum memulakan
proses mengestrak bahan pewarna dalam
makanan.
Cik Nur Izyan menunjukkan langkah-langkah
untuk
mengekstrak bahan pewarna kepada kami.
Bahan pewarna tersebut kemudian dianalisis
menggunakan
peralatan UV Spectrophotometer.
Aktiviti 5 : Sesi Demonstrasi Analisis
Pada sesi yang terakhir, kami telah dibawa ke
bilik peralatan PLKM, Aras 2 untuk menganalisis bahan tambah seperti pewarna
dalam teh. Dalam proses ini kami dapat menilai teh yang menggunakan pewarna dan
teh yang menggunakan bahan asli iaitu daun teh dalam tabung uji yang berisi air
suling dan serbuk teh. Selain itu, En Najif juga telah menunjukkan demonstrasi
penggredan beras di Malaysia yang melibatkan proses mengukur tahap kerosakan,
kematangan dan kandungan benda asing dalam beras bagi menentukan gred beras
kepada gred 5 dan gred 10. Walaupun kami tidak dibenarkan untuk menangkap
gambar di dalam kawasan tersebut namun kami berasa sungguh bertuah dan
bersyukur kerana diberi peluang untuk melihat proses analisis penggredan beras
dan analisis bahan pewarna dalam teh. Sebelum bersurai, kami telah menyampaikan
cenderahati kenang-kenangan kepada pihak Jabatan Kimia Malaysia kerana sudi
menerima kami dan memberikan tunjuk ajar sepanjang lawatan akademik
berlangsung.
Pn Hjh Fatimah menyampaikan cenderamata dari pihak IPG
KPM
kepada En Najif bin Rahman iaitu wakil dari Jabatan Kimia Melaka.
Selepas berakhirnya sesi
terakhir bagi aktiviti yang telah dijalankan oleh Jabatan Kimia kepada para
pengunjungnya, maka kami menamatkan sesi lawatan tersebut pada jam 2.00 petang.
Selepas lawatan tersebut tamat, kami telah menjalankan sesi refleksi di dalam
kelas pada keesokan harinya mengenai lawatan yang telah dijalankan pada hari
tersebut. Sesungguhnya, ilmu yang kami perolehi sepanjang berada di sana tidak
mungkin dapat kami peroleh di dalam kelas. Dengan menggunakan teknologi yang
canggih dan penerangan yang mantap daripada pihak Jabatan Kimia Melaka telah
membuka mata dan minda kami mengenai bahan tambah dalam makanan.
Sesi pengambaran guru pelatih dan pensyarah
bersama En Najif bin Rahman
Selepas lawatan ini, kami telah
pulang ke kampus dengan penambahan ilmu bagi tajuk ‘Bahan Tambah Makanan’
dengan lebih mendalam. Seterusnya, segala bahan yang didokumentasikan sepanjang
lawatan dilakukan diterjemahkan ke dalam bentuk laporan dokumentasi bagi tujuan
penambahbaikan bagi sesi akan datang dan dijadikan sebagai bahan rujukan bagi
guru pelatih yang akan datang. Setiausaha lawatan iaitu Fadhlin Zahirah binti
Suhimi dan Bahjatu Sholihah binti Raman telah bersama-sama menyediakan laporan
bagi lawatan ke Jabatan Kimia Negeri Melaka. Semoga lawatan yang telah
dijalankan ini memberi manfaat kepada semua guru pelatih PISMP Sains Januari
2011 terutama dari aspek pedagogi dan pengetahuan sains pemakanan dalam meniti
kehidupan sebagai seorang guru kelak.
No comments:
Post a Comment